יום חמישי, 19 באפריל 2012

האם אתר nana10 הוא עיתון ואיך כל זה קשור לארנונה?

אתר nana10 הינו אחד מפורטלי האינטרנט הפופולאריים בישראל ומציע לגולשים בו תכנים אינטרנטיים מגוונים: כתבות אקטואליה, תכנים טלוויזיוניים שמקורם בערוץ 10, מדור בלוגים מפורסם (ישראבלוג), פורומים, חנויות וירטואליות ושאר טובין וירקות וירטואליים. מהותו של הפורטל עלתה לאחרונה לדיון בפני ביהמ"ש המחוזי בת"א, וזאת, בעקבות סכסוך שנתגלע בין מפעילת הפורטל שמושבה בגבעתיים ובין עיריית גבעתיים, סביב גובה הארנונה שעל מפעילת האתר לשלם.

ככלל, נגזר גובה תשלום הארנונה שעל מחזיק בנכס לשלם לעירייה, מסיווג השימוש שנעשה באותו נכס. כך למשל, נכס המשמש ל"מסחר, שירותים ומשרדים" ייאלץ את מחזיקו לשלם ארנונה גבוהה יותר מאשר ישל מחזיק  בנכס דומה המשמש ל"תעשיה". ע"פ ההגדרה המקובלת, נכס המשמש לתעשיה הוא "נכס שעיקר שימוש הינו לצרכי ייצור". כך למשל, מבנה בו שוכנת מערכת עיתון המפיקה עיתון יומי הוא נכס המשמש לתעשייה.  בעיני המחוקק, תעשייה יצרנית ראויה לעידוד ביחס ל'סתם' "מסחר, שירותים ומשרדים" והדבר נותן את אותותיו בשיעור הארנונה.

אך מה דינו של פורטל  אינטרנטי ,הכולל ידיעות אקטואליה וחדשות ,כדוגמת nana10? מסתבר שהתשובה לשאלה זו אינה פשוטה ובמקרה של nana10 ועיריית גבעתיים היא עוררה מחלוקת סביב חיוב  כספישל 97,333 ש"ח לשנה.

כך, טענה מפעילת האתר כי אין להבחין בין נכס המשמש בסיס להפקת עיתון מודפס לבין נכס המשמש להפקת "עיתון אינטרנטי", כדוגמת nana10. לטענתה,  הליכי עריכת העיתונים, הפקתם, עריכת הכתבות וכיו"ב זהים בשני המקרים, וההבדל ביניהם מתמצה במדיה השונה בה מתפרסמים התוצרים הסופיים של התעשייה, ה'עיתונים'.

ואולם עיריית גבעתיים, בתגובה, טענה כי פורטל אינטרנט אינו 'עיתון אינטרנטי' אלא "מעין כל בו מקוון" המספק לגולשים בו מגוון שירותים, תוך חשיפתו לפרסום אגרסיבי ולתכני ערוץ 10. לטענת העירייה הרי שבניגוד לעיתון כתוב, מטרתו העיקרית של הפורטל היא מתן שירותים שונים ומכירת שטחי פרסום והפעילות המעין-עיתונאית בו היא שולית וטפלה לפעילות העיקרית. על כן, יש לסווג פעילות זו כשימוש ל"מסחר, שירותים ומשרדים" ולא כ"תעשייה", מה שכאמור יעשיר את קופת העירייה ב-97,333 ש"ח נוספים, לשנה.

שופטת ביהמ"ש המחוזי בת"א דר' מיכל אגמון-גונן קיבלה את טענת nana10  לפיה דין 'עיתון אינטרנטי' כדין עיתון מודפס. לדבריה:

" כיום עם ההתפתחות הטכנולוגית, מחליפה המדיה הדיגיטלית את המדיה הפיזית. כך ככלל, כך גם
בתחום התקשורת והעיתונות: אין עוד הכרח שייצור ייעשה במכונות רועשות באולמות ייצור ודי במחשב, תוכנה וידע אנושי. אולם, תוכנה ועיקרה של פעילות עריכת העיתון והפקתו נותרה בבסיסה ללא שינוי: גם בעיתון אינטרנטי קיימת פעילות של כתיבת מאמרים וכתבות, עריכה, הגהה, גרפיקה ושיווק, המייצרת, בסופו של דבר, עיתון המוצע לכלל הציבור. על כן, ניתן לגזור גזירה שווה ולהחיל את הסיווג "תעשייה" גם על עיתון אינטרנטי, בנסיבות המתאימות, שהרי קיומו של אלמנט "הייצור" של מוצר כזה או אחר, בין אם מדובר ב"ייצור מסורתי" ובין אם מדובר בייצור עתיר ידע, הוא המכריע לצורך הסיווג."

ואולם, בעוד אתרי אינטרנט שונים אשר יוגדרו כ'עיתון אינטרנטי' יוכלו ליהנות מהחלטה זו ולשלם פחות ארנונה, הרי שמ-nana10 נמנע הדבר. זאת, לאור התרשמות השופטת  דר' אגמון-גונן כי nana10 אינו "עיתון אינטרנטי" אלא פורטל שמצודותיו פרוסות על מרכיבים אחרים שאינם מאפיינים עיתון ואשר מטרתו:

"....לספק לגולשים תוכן, בידור ומידע, על מנת למקסם את נפח תנועת הגולשים בו ובכך להגדיל את
הכנסותיה של המערערת מפרסום באתר. למטרה זו, יש בפורטל תוספים (features), כגון תכני ערוץ 10 הניתנים לצפייה ישירה, פורום גולשים, בלוגים, משחקים, קניות מקוונות, אפליקציות שונות לטלפונים סלולאריים שניתנות להורדה וכן תכנים כתובים שונים. היינו, המטרה היא מקסום הכנסות המערערת משיווק ופרסום והאמצעי הוא התכנים השונים. רק חלק קטן מהתכנים נוצרים מתוך הפעילות המאפיינת מערכת עיתון".

אמנם,

"...גם במערכת עיתון רגילה ניתן למצוא פעילות של מכירת שטחי פרסום, אולם המדובר בפעילות הטפלה לפעילות המרכזית שהיא עבודת מערכת, כתיבת כתבות ועריכתן ואילו בענייננו דווקא פעילות התוכן באתר כולה, אשר חלק קטן ממנה, כאמור, יוחד לפעילות המאפיינת מערכת עיתון, היא הטפלה לפעילות המרכזית של האתר, שהיא שיווק ופרסום באמצעות הצגת מסרים מסחריים, מודעות פרסום, באנרים וקישורים לאתרי אינטרנט אחרים, כמו גם פרסום וקידום ערוץ 10".

בכך, סווגה הפעילות של מפעילת אתר nana10 כ"מסחר, שירותים ומשרדים" והיא נאלצה להיפרד מ-97,333 ש"ח, ככל שהכרעת ביהמ"ש המחוזי לא תבוטל ע"י ביהמ"ש העליון.

[עמ"נ  (ת"א) 26681-01-11  נענע 10 בע"מ נ' עיריית גבעתיים, החלטה מיום  30.3.2012].












אין תגובות: